Mâncărurile noi și sofisticate făcute de „roboți” vor deveni realitate
Inteligența artificială pare să facă din ce în ce mai multe lucruri – luptă împotriva traficului de copii, oprește sinuciderile și se poate contrazice cu tine pe orice subiect.
Cercetătorii de la IBM încearcă acum să facă o inteligență artificială capabilă să analizeze și să îmbunătățească rețetele clasice de mâncare, dar și să creeze unele noi. Dacă funcționează bine, ar putea juca un rol destul de important în industria alimentară. Momentan, oamenii de știință caută să extragă expertiza experților din lumea gastronomiei și să o implementeze într-un singur algoritm de inteligență artificială care să poată să vină cu idei noi de mâncare mai bine și mai repede decât orice om.
În ultimii patru ani, cei de la IBM au colaborat cu dezvoltatorii și cercetătorii gastronomici de la McCormick & Company pentru a pune pe picioare inteligența artificială. Primele produse alimentare generate de algoritm vor ajunge pe rafturile magazinelor anul acesta, după cum arată o postare de pe blogul IBM. Mai mult, dacă produsele au succes, fiecare dezvoltator de la McCormick & Company va lucra cu inteligența artificială până în 2021.
„Durează probabil 10 până la 15 ani sau cam așa, uneori 20 de ani, pentru a deveni un dezvoltator de produse de înaltă clasă”, a explicat ofițerul șef de științe de la McCormick & Company, Hamed Faridi. „Așa că viziunea mea a fost [legată de cum aș putea ajuta] întreaga organizație să fie capabilă să dezvolte produse la fel de bune precum cel mai bun dezvoltator pe care îl avem în lume?”.
Rezultatul la care speră cei de la IBM este o inteligență artificială care să creeze mâncăruri, arome și amestecuri în baza unor cunoștințe atât de complexe încât niciun expert uman să îi poată lua locul. „Avem sute de mii de formule în sistemul nostru”, a zis Faridi. „Fiecare dezvoltator de produse are mai mult de o mie de formule pe care le folosește. Noi le colectăm pe toate”.